Karel Eykmanschool opent nieuwe schoolbieb

Amstelveen, 2 oktober 2024 – Vandaag, op de eerste dag van de Kinderboekenweek, heeft de Karel Eykmanschool in Amstelveen de deuren geopend van haar gloednieuwe schoolbibliotheek. Leerlingen kunnen voortaan snuffelen in een uitgebreide collectie van bijna 2.000 boeken. De bieb bestaat verder uit mooie kasten, er zijn leesbomen ‘geplant’ en gezellige leesplekken gecreëerd om meteen in een boek te kunnen duiken. De nieuwe schoolbieb komt voort uit de structurele samenwerking die de school en de Bibliotheek Amstelland met elkaar hebben, Bibliotheek op school genaamd.

 
Loes Buis, college van bestuur a.i. Onderwijsgroep Amstelland, en twee biebleiders openen schoolbibliotheek

“Leesvaardigheid is een speerpunt van onze school. Daarom zijn we afgelopen jaar gestart met het programma Bibliotheek op school. Sinds die tijd werken we structureel samen met de Bibliotheek Amstelland. Dit werkt enorm inspirerend. Verschillende leerkrachten zijn opgeleid tot leescoördinator en alle leerkrachten hebben een inspiratiesessie gehad hoe kinderen enthousiast te maken over boeken. Ook betrekken we onze leerlingen actief: inmiddels hebben we verschillende biebleiders. Zij helpen medeleerlingen bij het kiezen en lenen van boeken. En sinds vandaag hebben we dus een prachtige en uitnodigende schoolbieb!” aldus Marijke Stenger, directeur van de Karel Eykmanschool.


“De biebdagen zijn de leukste dagen van de week”, aldus een van de jeugdige biebleiders.


Leesplezier is de basis
“Kinderen die veel lezen worden beter in taal. Leesplezier is de sleutel. De Karel Eykmanschool en de Bibliotheek Amstelland werken daarom met elkaar aan het vergroten van het plezier in lezen. Het vinden van het juiste boek en het prikkelen van nieuwsgierigheid staat hierbij centraal,” vertelt leesmediaconsulent Marjolein van der Aar van de Bibliotheek Amstelland. Of het leesplezier toeneemt en kinderen meer lezen, wordt periodiek gemeten. Als nodig wordt het leesplan bijgesteld.

Bibliotheek op school: een begrip in regio Amstelland
Aan het succesvolle programma de Bibliotheek op school doen inmiddels 30 scholen in de regio Amstelland mee. Bij scholen die meedoen aan het programma wordt minstens één leerkracht opgeleid tot leescoördinator. Scholen maken hierbij gebruik van de expertise van de Bibliotheek. De Bibliotheek Amstelland heeft de afgelopen jaren al meer dan 135 leerkrachten opgeleid tot leescoördinator. Zij zijn binnen een school de drijvende kracht als het gaat om boeken en lezen.


Marijke Stenger, directeur van de Karel Eykmanschool